Parterapi

Imago-terapi

kreativ-psykoterapi.dk/Parterapi/ImagoVores “imago” er en sanselig collage af positive og negative træk hos vores forældre, De negative erfaringer vejer som oftest tungere end de positive. Jo mere smertefuldt såret er, jo dybere er det ætset ind i hjernen, hvilket er logisk, idet vores overlevelse jo er betinget af at vi undgår smerte og sårende oplevelser. De dele af os, der gør ondt, har behov for at blive helet. Måden vi søger at gøre det på er ved at skabe en ”kopi” af den oprindelige situation hvori såret opstod. Det er derfor vi som voksne vælger en partner med de træk, der ligner fores forældres.

Den partner, vi vælger vil også besidde nogle af de personlighedstræk, vi selv har fornægtet. Nemlig de negative træk fra forældrene, som vi ikke kan holde ud at erkende hos os selv. Ydermere vil vi i partneren også søge at finde nogle af de karaktertræk, vi som børn har opgivet under vores socialiseringsproces for at blive anerkendt og accepteret af familien, og være at finde i partneren. Hvis vi f.eks. har lært at lukke ned for vores følelser, vil vi søge en partner, der er i god kontakt med vores følelser.

I ønsket om heling har vi således tendens til at udvælge partnere, der besidder samme karaktertræk og adfærd som vores forældres, og netop derfor reagerer vi ofte på vores partner i voksenlivet på samme måde som vi reagerede på vores forældre i barndommen. Når alt dette sker ubevidst, vil almindelige konsekvens oftest være at vores partnere, netop fordi de har samme træk, som vores forældre, ikke imødekommer vores behov og derved bliver vi sårede igen. Men ved en bevidstgørelse om vores imago kan vi vedkende os og genvinde vores tabte træk og adfærdsmønstre og hjælpe med at hele både egne og partneres sår ved at imødekomme umødte behov fra barndommen – voksen til voksen.

Imago-terapi er også velegnet til singler, der eksempelvis gerne vil vide, hvordan det kan være, de falder for den samme type igen og igen.

 

kreativ-psykoterapi.dk/Parterapi/Imago-terapi